Зөгийн бал нь байгалийн гаралтай, эрүүл хүнс мэт санагдах боловч нярай хүүхдэд, нэг нас хүрээгүй байхад нь өгөхийг хориглодог. Учир нь зөгийн баланд ботулизм хэмээх өвчин үүсгэгч нян байх магадлал өндөр байдаг бөгөөд энэ нян нь хүүхдийн аминд хүрэх аюултай. Харин нэг наснаас дээш хүүхэд болон насанд хүрэгчдийн ходоодонд тухайн нянг өсөхөөс нь сэргийлж байдаг микро организм байдаг учраас өвчин үүсдэггүй аж. Тиймээс та нярай хүүхэддээ зөгийн бал өгөхөөс татгалзах хэрэгтэй
Та өглөө босоод ажилдаа явахын өмнө юм идэлгүйгээр хар кофе уудаг уу? Хэрэв тийм бол та дараах мэдээллийг уншаарай. Кофе гэдэг нь Америк болоод барууны оронд өргөн хэрэглэгддэг хүнсний бүтээгдэхүүн юм
Исгэсэн байцаа нь дээд зэргийн зууш мөн эмчилгээний бүтээгдэхүүн юм. Исгэсэн байцаанд хавдрын эсрэг шинж чанар бүхий U аминдэм агуулагдана
Маш хурдан биеэнд нь шингэдэг. Шингэсэн байхад элдэв янзын үнэр дараа нь үнэртэхгүй
Эрүүл хооллож жингээ барьж байгаа хүмүүст давсны хэрэглээг хязгаарлах нь маш чухал. Огт давсгүй, тосгүй хоолыг зөв цагаар идэхэд хүн хүний онцлогоос хамааран 7 хоногт 5 кг хүртэл турах боломжтой
Манайхан мах их иддэг хэрнээ ясыг нь ер ашигладаггүй. Бидний нээх тоодгүй үхрийн булууны яс гадаадын улс оронд их үнэд хүрдэг. Их ач холбогдолтой болохоор тэр шүү дээ.
Хоолны дэглэм барьж буй охид, бүсгүйчүүд тэвчээр алдран хааяа түүнийгээ зөрчих нь бий. Тэгвэл яаж ч хичээгээд дэглэм барьж чаддаггүй хүмүүст зориулаад бид хоолны дуршил бууруулах шалгарсан 10 аргыг танилцуулъя
Эрүүл хооллож жингээ барьж байгаа хүмүүст давсны хэрэглээг хязгаарлах нь маш чухал. Огт давсгүй, тосгүй хоолыг зөв цагаар идэхэд хүн хүний онцлогоос хамааран 7 хоногт 5 кг хүртэл турах боломжтой
Сүү, сүүн бүтээгдэхүүн байнга хэрэглэх нь хүний эрүүл мэнд, гоо сайханд тустай гэдгийг бүгд мэднэ. Тэгвэл тараг ямар тустай талаар Их Британийн мэргэжилтнүүд доорх дүгнэлтийг гаргасан байна. 1.Тараг уух нь ходоод гэдэс хямрахаас сэргийлж, хоол шингээдэг
АлимГэдэс гүйлгэх vед хальсыг нь арилгаагvй алимыг халуун усанд угаагаад үрүүлээр vрэн нухаш хийж идээрэй. Энэ нь гэдэсний өвчин үүсгэгч нян болон хортой бодисуудыг гадагшлуулж ходоодны ханыг ариутгагчийн үүрэг гүйцэтгэдэг ЧавгаӨтгөн хатах vед( 3-аас дээш насны хүүхдэд) хүүхдийн наснаас шалтгаалж 2-3 ширхэг чавгыг буцалсан усанд дэвтээж хонуулаад өглөөний ундны өмнө өгөөрэй
Хаврын цагт ядаргааг гадагшлуулж, алжаал тайлахад монгол хоолны орц ихээхэн чухал үүрэгтэй байжээ. Биеийн хүч, дархлаа сэргээх уламжлалт хоолны тухай үндэсний зан заншил судлаач Б.Адьяасүрэнгийн зөвлөгөөг хүргэж байна. Нялх халгайтай хуушуур -Хаврын улиралд хүмүүс нозоорч, ядарч, өөрийн эрхгүй бие нь сулардаг
Дорнын хоолны урлагт томоохон байр суурь эзэлдэг цагаан гаа хэмээх ургамлын талаар монголчууд тийм ч их мэдлэгтэй улс биш. Манайхаас бусад улсад түгээмэл хоол хүнсэндээ хэрэглэдэг энэ бүтээгдэхүүний шидэт чанарууд юу болоод Азийнхан тэгтлээ шууран хэрэглэдэг юм бол
Шар манжинг хортой, эрүүл мэндэд муу гэсэн ойлголт монголчуудын дунд тархаад удаж буй. Тэгвэл энэхүү ногоо Европын орнуудад одоо ч хэрэглэгддэг ажээ. Энэ талаар ХААДС-ийн багш доктор Л.Даваагаас тодруулга авсан юм
Олон төрлийн жимс жимсгэнэ, ногоо, хоол амтлагчxуудыг зарим нэг төрлийн өвчлөлүүдийг эдгээж, намдаах зорилгоор ашигладаг. Тэгвэл сармис болон бүлээн сүүгээр ханд бэлтгэн эмчилгээний зорилгоор, эрүүл мэндээ сайжруулах зорилгоор тус тус хэрэглэж болдог аж. Сармистай сүү юу юунд ашиг тустай вэ? 1
Хүний бие махбод өөрийгөө цэвэрлэх маш нарийн тогтолцоотой байдаг. Хэдий тийм боловч, бидний өдөр тутмын буруу хэвшил, хооллолт зэргээс шалтгаалан тэрхүү тогтолцоонд гажуудал үүсч, хортой бодис биед маш ихээр хуримтлагддаг байна
Сар шинийн баяраар хэт их жин нэмэх, цаашлаад ходоод гэдэсний өвчлөл, элдэв хордлого авах нь элбэг байдаг. Тэгвэл бууз, мах, нийслэл салат зэрэг хүнд хоолыг хурдан шингээх тухай мэдээллийг хүргэе.Америкийн эрдэмтэд халуун ногоо ба түүний ач холбогдлын талаар судалгаа хийсэн байна
Цагаан сарын баяртай холбогдуулан НЭМҮТ-ийн Хоол судлалын албаны эрдэм шинжилгээний ажилтан Б.Түвшинбаяр зөвлөж байна. 1. МАХ Хоногт шаардлагатай махны дээд хэмжээ нь 180 гр байдаг. Нэг бууз = 35 гр мах гэж тооцвол та өдөртөө 5-6 н ширхэг бууз идэхэд хангалттай. Махны шингэц 3-4 цаг үргэлжилдэг тул тохируулж хэрэглэхийг сануулж байна. Махны их хэрэглээнээс шалтгаалж дараах эрсдэлүүд үүсдэг