Эмээ маань хувцасны шүүгээндээ жижиг даавуун уут дүүрэн навчис өлгөдөг байлаа. Нэг удаа би дотор нь харвал розмарин—хэн ч анзаарахгүй атлаа шүүгээг бүхэлд нь БАЙГАЛИЙН ҮНЭР-ээр дүүргэчихсэн байв.
Розмарин: Гал тогооны ургамлаас цааш
Розмарин бол хоол амтлагч төдий бус, үнэрээ удаан хадгалдаг, хэврэг биш иш навчаараа шүүгээнд “байгалийн үнэртүүлэгч” болж чаддаг ургамал. Би анх өөрийн шүүгээндээ өлгөсөн өдөр л синтетик үнэртүүлэгчийн хурц үнэрээс ангижирч, зөөлөн, сэрүүхэн үнэртэй болсныг анзаарсан.
Нуугдмал эрүүл мэндийн түнш
Уламжлалд розмарин нь өдөр тутмын тайвшруулах цай, толгой сэргээх ууршилтад өргөн хэрэглэгддэг. Хэт дөвийлгөхгүй хэлбэл, АНТИМИКРОБ шинжтэй үнэрт нэгдлүүд нь агаарыг хурц үнэргүй “цэмцгэр” болгоход тусалдаг. (Мэдээж, эмчилгээний зорилгоор бус—гэрийн хэрэглээний түвшинд л.)
“Ид шид” нь юу вэ: розмарин шүүгээнд
Хоёр гурван мөчир л хангалттай. Шүүгээнд хиймэгц сулхан ч, тогтвортой анхилуун бий болж, хуучны чийг даасан үнэрийг халхалдаг. Миний хувьд спортын хувцасны тасалгаанд нэг уут өлгөчихөд л хангалттай байлаа.
Яагаад шкафтаа розмарин хийх ёстой вэ?
- РОЗМАРИН-ы үнэр жигд, таагүй үнэр дарна
- ХЯМД: нэг бут тарьчихвал улирал бүр хэрэглэнэ
- ЭКОЛОГИ: нэг ч хуванцар сав, шүршигч хэрэггүй
- Хүнсний хортон, ялангуяа хувцасны хорхой зайлуулахад тус дөхөм
- Чийг даасан үнэрийг саармагжуулж, хувцас ХОРГҮЙ цэмцгэр үнэртэй болгоно
Хэрхэн хэрэгжүүлэх вэ?
- 2–3 мөчир розмарин бэлтгэж (шинэ бол сүүдэрт 2–3 өдөр хатаана)
- Амьсгалах даавуун уутанд (эсвэл марль) хийж уяна
- Шүүгээнд өлгөж, 2–3 долоо хоног тутам сэгсэрч шинэчилнэ
- Илүү “урт зайн” үнэр хүсвэл уутанд 1–2 дусал лаванда эссенц нэмэж болно
Өөрийн розмаринаа ургуулах нь амархан
Нар их тусах цонхны тавцан, тагтан дээр ч ургадаг. Бороо, усан дор удаан байлгахгүй, дунд зэрэг полив хийж, салхи сэвэлзэх орчныг эрхэмлэнэ.
Амжилттай тарилтын нууц
- Нарлаг байрлал
- Ус нэвтрүүлэх шавранцар, хайрстан хөрс
- Усалгааг хооронд нь зайтай, “дэвтээж—хаттал” зарчмаар
- Үргэлжилсэн мөчир тайрч сийрэгжүүлэх (үнэр илүү болдог)
Шкафаас цааш: гэрт розмарин хэрэглэх өөр аргууд
Розмарин гэрийн олон буланд “жижиг туслагч” болно.
Гал тогоонд
Шарах шүүгээнд төмс, тахиа, ногооны маринадад халуун үнэрээ гялалзуулна—амтлагчийн хувьд багахан л хэрэглэ.
Сайн сайхны төлөө
Халуун усанд мөчир хэд хийн уураар үнэрлэх, эсвэл цайныхаа хандад шипром үнэр нэмэх зэргээр тайвшруулж болно. Арьсанд тос түрхэж турших бол сорил хийж, болгоомжтой хэрэглэ.
Розмаринд хувилбарууд
Лаванда (зөөлөн тайвшруулах), ганга (сэрүүхэн), гаа (сэргэлэн), сарнайн лиш—эдгээрийг дангаар нь эсвэл холимог болгон шүүгээндээ ээлжлэн хэрэглэ.
Энэхүү аргын экологийн нөлөө
Байгаллаг аргаар үнэржүүлэх нь жижигхэн атлаа бодит өөрчлөлт.
Хуванцар хогийг бууруулах
Шүршигч сав, нэг удаагийн үнэрт уутнуудаас татгалзана—дахин авах шаардлагагүй.
Химийн бодист өртөлтийг багасгах
Хэт хурц, синтетик найрлагаас ангид, гэр бүлийн гишүүдэд тайван орчин бүрдэнэ.
Орон нутгийн нөөцийг дэмжих
Орон нутгийн тариалагчийн бутнаас авбал замын мөр багасч, тээврийн ул мөр ч буурна.
Туршлага, сэтгэгдлүүд
Би спортын өмсгөлтэй тасалгаандаа розмарин уут өлгөснөөс хойш угаалгын хоорондын “саармаг” үнэр бүр мөсөн арилсныг анзаарсан. Найз маань хөдөө гэртээ шүүгээндээ тавьснаас хойш хүүхдүүдийн дүрэмт хувцас хүртэл “шинэ” үнэртэй боллоо гэж бахархан ярьсан.
Байгаллаг, анхилуун гэр рүү
Жижиг ногоон мөчир шүүгээнд өлгөх төдийд л гэр тань илүү тайван, амьсгалдаг орчин болж чадна. Заримдаа хамгийн энгийн шийдэл л хамгийн БАЙГАЛИЙН ҮНЭР-ийг авчирдаг шүү.